tiistai 28. helmikuuta 2017

Se on helmoja pidellyt

Lasten kasvaminen on ompelevaisen ihmisen onni ja toisaalta tuska. Onneksi se muodostuu silloin, kun saa hyvän syyn napsutella kangastilauksia. Tuskaksi puolestaan siinä vaiheessa, kun ostettujen kankaiden pino kasvaa, pyykkiteline kaatuu niiden painosta ja sopivaa kaavaa ei ole. Tarvitaan yleensä loma, jolloin aivokapasiteetista irtoaa hieman kaavoitukselle ja kuosittelulle tilaa.  Niin omat kuin lapsenikin mittasuhteet ovat sellaiset, ettei koskaan voi vaan ottaa kaavaa ja tehdä. Aina tarvitaan protoja,, muokkauksia yms. Tällä hetkellä parhaimpana vaihtoehtona olen kokenut oman, mittojen mukaan piirretyn peruskaavan, josta sitten kuositellaan sopivaa päällepantavaa. Lähes kaikissa mekoissa/ tunkoissa on pohjalla juurikin se peruskaava. Hihoja ja helmoja on sitten kuositettu.

Tämä malli on vanha tuttu, taitaa olla jo kolmas koko menossa. Kangas on ihanan laatuista joustocollegea Ommelliselta. Kankaan nimeä en nyt muista.... Värit ovat tosi kauniit ja tuo tausta antaa ihan oman efektinsä kankaalle.
Poimutukset tulevat edessä pienen matkaa...
...ja takakappaleella on koko matkalta poimutusta. Helma on myös aavistuksen pidempi takaa. Toimii meillä hyvin. Tärkeää on löytää oikea kohta ja mitata selän pituus.

Seuraavassa helman olemus on puolikellomainen. Kankaana Verson Puodin Tyttökerhoa, jossa oli tällä kertaa erittäin houkuttelevat värit.
Haastavaa näiden kuviokankaiden kanssa on se, että mistä kohtaa laitetaan kangas poikki. "Päättömiä" tyttöjä ei onneksi tullut kovin montaa. Helma taas takaa hieman pidempi ja äiti käski seisoa selkä suorana :D. Massu tarvitsee oman tilansa, joten lähes aina pidennän hieman etukappaletta.
Tässä pitikin sitten lyhentää selkää aika paljon. Sinne oikeastaan tulikin aika nappi kohdistus lyhennyksen jälkeen. Kuvassa tuo kangas on mennyt hieman rutulle. Mekko kaipaa vielä satiininauhaa kaveriksi, sitten on saatu piste i:n päälle.

Sitten tehtiin samantyyppinen helma kuin on Ottobren Parachute-mekossa. Tässä kankaana on Sarahdesing:n Heimo.
Helmassa on poimutusta niin etu- kuin takakappaleellakin. Helma (taas) pidempi takaa kuin edestä. Koska kangasta oli niukalti, kanttasin helman samalla kankaalla.
Tässä nostin tuota miehustan saumakohtaa hieman ylemmäksi ja kaarroin kunnolla sivua kohti.
Kahdessa seuraavassa helma onkin kaventunut aikalailla sekä hihan olemus. Tätä mallia olette ehkä nähneet omissa vaatteissani aika paljon, joten päätin kokeilla tehdä saman myös tyttärelleni. Pohjalla siis peruskaava isommilla väljyyksillä.
Helma kapenee alaspäin ja hiha on alaslaskettu. Bonuksena nuo taskut, joihin olen ihan rakastunut. Kankaana Noshin ihana joustocollege.
Samanlainen erityyppisestä kankaasta. Pääntie on huoliteltu alavaralla.
Taskut tosin hukkuvat kuviollisessa kankaassa. Tämä ihastuttava kangas on Sarahdesign:n tuotantoa, kankaan pohjaväri on kaunis harmaa ja kukat hieman utuiset.

Tämä setti on jo tehty aiemmin ja kaavapohjana on Alt om handarbeten kaava muutamalla muokkauksella. Helmaa on pidennetty tunikamittaan sekä hihaa on hieman levennetty. Kankaana Nappinjan Lumisade ja kuviollinen on Pitsikukkaa. Hyvä kaava!
Koska kesä kolkuttelee ovella, on syytä samaan hengenvetoon aloittaa myös kesävaatteiden teko. Edellisessä postauksessani oli shortsihaalari, tässä mekossa sama yläosa.  Jatkoon pääsee ja lisää variaatioita on kehitteillä.

Tällainen kuvakavalkadi tänne nyt pöllähti tällä kertaa. Hyvää loppuviikkoa sinulle ja oikein hyvää talvilomaa teille, jotka sitä tällä viikolla viettävät <3

tiistai 14. helmikuuta 2017

Paljastuksia ruudun takaa


Heippa!
Siitä onkin jo tovi, kun olen tänne mitään kirjoitellut ja siihen on omat syynsä, ne paljastan tässä postauksessa.

Viime syksynä sain sähköpostia, joka sai minut ihan hämilleen. Lukasin sen muutamaan kertaan ja sitten päätin kysellä hieman lisää. Viestin oli lähettänyt Maija, nainen Roo Clothing- nimisen yrityksen takaa. Hän ehdotti minulle, että tulisin heidän tulevan vaatemalliston suunnittelutiimiin. Kuullosti ihan uskomattomalta, sillä koen enemmän olevani sellainen kokeilija ja tekijä. Hämmennys ja kiitollisuus luottamuksesta edelleen vahvasti läsnä 💛
Itselläni inspiraatio lähtee useimmiten kankaasta. Kankaan kuosi, väri tai olemus vaikuttaa paljon siihen, mikä siitä lopulta syntyy. Suurimman tyydytyksen saan silloin kun lopputulos vastaa visiota tai jopa yllättää positiivisesti yli odotusten. Ainahan niin ei kuitenkaan käy ja sitä löytää itsensä miettimästä, että mitä ihmettä oikein olen ajatellut 😆. Käykö sinulle koskaan niin?

Kuvia kankaista näin, mutta kyllä sellainen todellinen tuntuma syntyi vasta, kun pääsin hipelöimään kankaita livenä. Kuosien takana on suunnittelija, jonka kuoseista olen aina pitänyt. Hän on Ull-Maj Saarinen. Kankaiden mukana kulkee tarina viehkojen  hahmojen kera ja ne on nimetty hilpeän hauskasti. Ei ollenkaan huonot lähtökohdat lähteä mukaan tällaiseen tiimiin. 
Siitä pyörä lähti pyörimään eteenpäin, muutamat mallit olivatkin  jo mietittynä ja kaavoitettuna. Mittataulukko, viivaimet, terävä lyijykynä ja pyyhekumi olivat ahkerassa käytössä. Oma aikansa meni protojen ompeluun ja erinäisten teknisten juttujen ratkomisessa. Pieni mallisto lähtee tuotantoon ja tavoitteena on, että ne olisivat myynnissä Lapsimessuilla huhtikuussa. Jännää...
Onneksi tällä yrityksellä on tarjontaa myös kangaspuolella. Uusia tuttavuuksia siis meille ompelijoillekin. Materiaalit ovat trikoo, resorit ja joustocollege. Joustona kankaissa on spandex, joka on samaa kuin tunnetumpi elastaani. Joustocollege on ihanan paksua ja joustavaa ja sitä on saatavana myös yksivärisenä muutamassa värissä. Kantsii kokeilla.

Itse kokeilin Curious Cumulus jc:tä kera yksivärisen pinkin jc:n. Syntyi taskuhamonen (oma malli ja kaava) sekä frillapaita. Paidan kaava on lehdestä Alt om handarbete pienin muokkauksin. 


Seuraava kangas toi minulle monia mielleyhtymiä: sitruunalakritsi, huomioliivi, alleviivaustussi, varoitusnauhat, urheilu...
Cloud of Dreams- joustocollege säpäkkänä vihreänkeltaisena ja yksivärinen musta jc. Keltainen on kevään yksi trendiväri ja näistä kankaista tuli varsin sporttinen setti kera muutaman yksityiskohtakokeilun. 
Olen tästä kuosista bongannut ihania mekkoja, joten se on hyvin monikäyttöinen kangas. Luulin, että tästä setistä tulee totaalinen hylsy neidiltä, mutta toisin kävi. Tämä on kuulemma samanlainen kuin isillä hiihtäessä 😃

Sokerina pohjalla on Kuinkuu varsin ihanassa värityksessä, kesä jo mielessä. Minusta niin ihana!
Kankaana tämä tulee myyntiin 14.2. ja materiaalina on joustocollege.
Vaikka kuosit ovat suunnattu lapsille, oli minun ihan pakko napata pala tätä kangasta ja tehdä itselleni toppi neuletakkien alle. Kaava vaatii suurentamista tai sisus pienentämistä, hupsista!
Että tällaisia kuulumisia Hommahuoneelta. Mitä sinulle kuuluu?