lauantai 1. lokakuuta 2016

Ripaus ruskeaa

Eilinen uupelo ei antanut myöden blogipostaukselle, kuvat sentään sain otettua vielä syyskuun puolella. Itselaukasimella otetut kuvat tuppaavat vain olemaan kauhean epätarkkoja. Pitäisi hankkia sellainen kaukosäädin, niin kamera tarkentaisi kunnolla kohteen heti aluksi. 

Tämä ruskeiden sävyjen syyskuu ei tainnut olle mikään suuri menestys, sentään jotakin saatiin yhdessä aikaiseksi. Instagramissa #varihaaste2016 on 532 julkaisua, se on hienoa se. Olen todella iloinen teistä, jotka haasteessa ovat mukana kuukaudesta toiseen <3. Olen lueskellut blogejanne, mutta en ole sinne vielä ennättänyt kommentoimaan. 

Sain aikaiseksi n 1/3 suunnitelluista ompeluksista. Käpysen popupista ostin digitrikoota, joka oli valokuvan pohjalta tehty. Lieko jokin vanha lato tms. ollut inspiraation pohjalla. Päätin muuttaa pystylaudoituksen vaakaan (armollisempi minun koivilleni). Musta yläosa on jälleen kerran omalla taskutunikakaavalla tehty, kangas Nosh:n huippulaadukasta mustaa joustocollegea.
Yläosan väri ja valo vaikuttavat paljon siihen, miten muiden vaatteiden väritykset tulevat esille. Uutena kaavakokeiluna on tulppaaninmallinen yläosa vyön kera. Olalla on pienet laskokset. Tähän olen inspiraatiota saanut valmisvaatteesta. Leggareihin tuli heti enemmän sinisempää sävytystä.
Olkalinjaa pitää vielä siirtää eteenpäin, jotta laskokset tulevat oikeaan paikkaan.
Kangas on Kangastukun viskoositrikoota ja laskeutuu oikein hyvin.
Ennen kaavamuokkauksia tein vielä grafiitinharmaasta neuloksesta (Poppanavakka) lyhyemmällä helmalla kaavakokeilun. Tähän pienet solmimisnauhat pääntielle. Näissä molemmissa on etu- ja takasauma. Paita valahtaa liikaa taakse ja sivusaumat työntyvät eteen. Lyhensin myös selkää varmuuden vuoksi. Luulenpa, että ihan hyvä kaava tulossa korjausten jälkeen.
Alkaa olla aikas kalpakkaa, huivia kaulaan! 
Jalassa taas kerran äitini neulomat sukat. Tässä on jokin erikoislanka, mutta en nyt muista mikä se mahtoi olla.
Puupäälle vielä pipo :D. Tomaatinroikaleet lähtee tänään kompostiin.
Sitten esittelyyn kokeilu, joka ei mennyt ihan putkeen. Eurokankaasta ostin sellaista 90-luvullakin ollutta sämiskä/tekomokkakangasta. Tavoitteena tehdä housut. Oma aikansa meni, että löysin kankaan ompeluun sopivat neulat. Oletusarvoni oli, että mikrotex- neulat ovat oikea valinta niheän ja tiiviin kankaan ompeluun. Väärin. Ompelukoneeni ei suostunut tekemään tikkiä niillä tähän kankaaseen. Kokeilin suraavaksi farkkineuloja (80), hyppytikkejä tuli tälläkin. Vaihdoin nro 90 ja sain aikaiseksi kelvollista tikkiä pidentämällä tikin pituutta. Saumuriin laitoin samat neulat ja säätelin langankireyksiä. Luulen, että nahkaneulat olisivat voineet käydä ompeluun myös hyvin.
Höllensin myös yksityiskohtatavoitteitani, sillä materiaali tuntui haastavalta. Kangas joustaa hieman ja toinen puoli tarttui käsiin kiinni. Housut niistä tuli, mutta en ole kyllä vakuuttunut siitä, että tästä materiaalista niitä kannattaa tehdä. Sopii taatusti paremmin vuoritettavaan vaatteeseen, esim Bomber-pusakkaan. Nämä jäävät ihoon kiinni...
Takana kaarroke ja ompelukoneesta tippunut öljytahra.
... jäävät ihoon kiinni sikälimikäli kangas on minulla oikeinpäin?!. Kokeilin housuja nurinperin ja ne tuntuivat paljon paremmilta iholle niin, vaikka ajattelin se tarraavan puolen olevan parempi ulkopuolella. Pakko käydä vielä paikanpäällä tarkistamassa kumpi puoli on oikea puoli oikeasti.

Seuraava kangas ei jättänyt minua rauhaan ja visiokin syntyi heti. Onneksi pitäydyin siinä, sillä näistä kaikista osasista tuli oikein kivat ja käyttökelpoiset. Tässä kuvassa on hieman enemmän valoa, jotta kankaan kuvio näkyisi paremmin. Kangas on Eurokankaan villaneulosta, johon on kuvio painettu pintaan. Syntyi epäsymmetrinen poncho, jossa on kaksi saumaa, muotolaskokset olalla ja pääntietä on muotoiltu. Ideaa voit käydä katsomassa täältä,  tähän omaani siis lisäsin muotolaskokset ja pääntietä muokkasin. Kangas ei kuitenkaan ole ihan niin mukautuvaa, kuin neulottu neule.
Tämä poncho käy lämmikkeeksi niin puseroiden kuin ulkotakkienkin päälle. Kaulassa Puuhakaspajan petroolia merinovillaa tuubihuivin muodossa.

Päätin tehdä myös päähineen ja kintaat. Ihan peruspipon kaava on tässä käytössä, vuorena ruskea merinovillaneulos pilalle menneestä neuletakkikokeilusta. Hattutukki tarvittaisiin, jotta pystyisi höyryttämään hatulle muotoa. Tuppaa näyttämään vähän paavin hatulta.. Taidan kokeilla vielä toisella mallilla, kun kangasta jäi vähän. Kintaat on tehty Tehtaamon kaavalla, ihan paras. Näissäkin vuorena ruskeaa merinovillaa.
Olen tyytyväinen.

Mukavaa lokakuun alkua sinulle!





20 kommenttia:

  1. Ihania syksyisiä vaatteita olet tehnyt! Housut ovat mielestäni onnistuneet, itse olen kovin laiska ompelemaan housuja. Pari värihaastetta on tässä jäänyt väliin kiireiden takia, mutta yritän taas ryhdistäytyä loppuvuodeksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että olet mukana <3.
      Housujen istuvuus on ihan oma juttunsa, nyt minulla on työn alla peruskaavan piirto. Jos sitä kautta saisi itsekin lisää intoa housujen ompeluihin.

      Poista
  2. Sain minäkin tuskien kautta ommeltua ruskeaa http://korukoukussajamuussa.blogspot.fi/2016/09/varihaaste-ruskean-vivahteet.html

    Ompelet aina niin ihania juttuja! Tällä kertaa erityisesti nuo villaneuloksesta tehdyt asusteet on kauniita, sopivat sulle hyvin :)

    VastaaPoista
  3. Kauniita vaatteita niinkuin sinulla aina, upea väri tuossa viskoosipuserossa! Minunkin piti ostaa tuota villaneulosta, kappas, kun menin sitä hakemaan, niin eka pakka olikin jo myyty loppuun. En huomannut kysyä, onko lisää tulossa :). Todella upea poncho, eikä tuo pipo minusta näytä ollenkaan pahalta :). Äitisi on kyllä melkoinen sukkataituri!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan höh, toivotaan, että sitä tulisi lisää, oli aika edullistakin.
      Viskoosipusero on päälläni tänään tummansinisen neuletakin ja samoilla sävyillä omaavan huiivin kanssa. Viihdyn vaatteissa oikein hyvin. Kiitos :)

      Poista
  4. Ihana tuo tulppaanipaita ja kaunista villaneulosta. Pipo on ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, paita on oikein mukava, tänään juuri päälläni. Ajattelin kokeilla myös elastaanitrikoosta miten malli siinä toimisi.

      Poista
  5. Onpa tuo sininen sulle hyvä väri! Sopii täydellisesti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sininen on kulkenut matkassani aina lapsuudestani saakka, välillä enenmmän, välillä vähemmän edustettuna.

      Poista
  6. kiva toi vika kokonaisuus! :)
    pitäs itekin koota viime kuun vikat blogiin, kuvat jo laitoin mut tekstit jäi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä bloggaus on omalla tavalla aikaavievää puuhaa, välillä tuntuu ettei oikein jaksaisi.

      Poista
  7. kiva toi vika kokonaisuus! :)
    pitäs itekin koota viime kuun vikat blogiin, kuvat jo laitoin mut tekstit jäi ;)

    VastaaPoista
  8. Kauniita vaatteita olet taas tehnyt. Tuo pontso on oma suosikkini. Minulla vähän saman sävyinen kangas odottelee vaatteeksi pääsemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivottavasti löydät aikaa toteutukseen, sillä värit ovat kyllä ihanat.

      Poista
  9. Tuo poncho on niin ihana ja kokonaisuus sopii sinulle vallan täydellisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, viihdyn siinä itsekin ja poika onneksi auttoi kuvien ottamisessa, niin edes niistä tuli hieman tarkemmat.

      Poista
  10. Tunikan malli on tosi kiva, kiitos taas inspiraatiosta! :)

    VastaaPoista
  11. Instassa ihastelinkin näitä tunikoita, tosi kauniit ja kivan malliset! Tykkään ihan hirmuisesti myös tuosta viimeisestä setistä<3 Upeat värit villaneuloksessa. Ponchon haluaisin minäkin, vaan eipä löydy aikaa kaikille syksylle suunnitelluille ompeluille:D

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit :)