maanantai 29. helmikuuta 2016

Toisiaan täydentävät värit

Maaliskuu pyhitetäänkin sitten vastaväreille ja suuren kontrastin omaavalle väriparille, mustavalkoiselle. Nämä värit tai oikeastaan väriparit ovat voimakkaita, jopa aggresiivisia. Niitä käytetäänkin usein mainonnassa.

Vastavärit sijaitsevat väriympyrässä toisiaan vastapäätä ja ne täydentävät toisiaan. Ja kuten huomaat, ei vastaväriparien tarvitse olla puhtaita päävärejä, vaan yhtälailla vaalennettuja, sekoitettuja tai tummennettuja sävyjä. Tässä kaaviossa näkyvät sekä päävärit, välivärit ja toisen asteen värit(yksi pääväri ja yksi väliväri).
Kuva Pinterest
Vastavärit, eli komplementit, muodostuvat seuraavista väripareista:
1. Punainen ja vihreä
Kuva Pinterest
2. Sininen ja oranssi
Kuva Pinterest
3. Keltainen ja violetti
Kuva Pinterest
Mikä tahansa komplementtipari sisältää kaikkia kolmea pääväriä. Näistä esimerkkinä mainittakoon punainen ja vihreä. Vihreä sisältää keltaista ja sinistä+ punainen. Mielenkiintoista. Tämä pätee myös toisen asteen väreihin, mm keltavihreä ja sen komplementti punavioletti. Keltavihreä sisältää keltaista ja vihreää (sininen ja keltainen), punavioletti puolestaan koostuu punaisesta ja violetista (sininen ja punainen)= sininen, keltainen ja punainen.

Vaatetuksessa tai sisustuksessa vastavärien käyttö on mielenkiintoista. Nimittäin pienikin yksityiskohta vastavärillä höystettynä saa kankaassa olevan päävärin korostumaan kauniisti
Kuva Pinterest
Tähän ensimmäiseen postaukseen laitan nyt vain nämä vastaväriparit, seuraavassa keskitynkin sitten mustavalkoiseen enemmän. Muutaman ompeluksen ennätin tekemään, kesä näissä on enemmän tai vähemmän mielessä ollut.

Punainen ja vihreä.
Nämä löytyivät suoraan Julia Hekertin suunnittelemasta Pottupelto- kuosista (Koot.fi). Onhan siellä toki muutakin ja jos sitä mietit, niin saa ollakin. Muuten tulisi ehkä turhan ärhäkkää settiä.

Etukappaleelle samaisen suunnittelijan printti Nappinjalta.
Sininen ja oranssi
Olen suoranainen kettufani ja tämäkin kangas on jo tovin kaapissa muhinut aarre. Mutta koska uusia ihania kankaita tulee koko ajan vain lisää, niin oli aika tempaista tämäkin vaatteeksi asti. Yöpaitahan siitä tuli.
Keltainen ja violetti
Julian printtiraportissa oleva suloinen nallukka pääsi keltaisen ilmapallonsa kanssa koristamaan seuraavan kesäpaidan etumusta.
Kaverina printillä on Verson puodin raitaa ja violettia elastaanitrikoota.
Jalassa viime kesänä tehdyt housut Ikasyrin palloista.
Olin jotenkin aivan varma, että ehdoton vastavärisuosikkini on sininen ja oranssi. Mutta nyt näitä vaatteita tehneenä, en ole enää yhtään varma. Taidan tavalla tai toisella tykätä näistä kaikista tietyissä sävyissä. Mikä mahtaa olla sinun suosikkisi/ inhokkisi?

Laita taas kommenttikenttään linkki blogiisi, huhuile Facebookissa tai Instagramissa #varihaaste2016. Pinterestistä löydät taulusta "Colors" inspiskuvia. Maaliskuullekin on tiedossa arvontaa, joten pysyhän kuulolla.

Mukavaa maaliskuuta, kiva kun olet mukana :).


39 kommenttia:

 1. Olipa silmiä avartavaa, kiitos tästä. Sininen on aina ollut mieluisin väri vaatetuksessa, tosin tieten tahtoen yrittänyt katsella muitakin värejä "sillä silmällä". Ainainen inhokkini ollut lila tai yleensäkin violetin eri sävyt. Vaikka kuinka yritän, niin ei näköjään muuksi muutu. Ja kuinka ollakaan sinioranssi kettukangas on ihana �� t. Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä tuo sininen ja oranssi taitavat minuakin eniten säväyttää.

   Poista
 2. Kivan värikäs settiä on sun koneiden uumenista tullut.
  Mulla on mustavalkoisia kankaita leikkuupöydällä. ;)

  VastaaPoista
 3. Jaahas, täytyy oikein miettiä nyt...mitä tuolta lumppulaatikosta löytyisi sopivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En epäile yhtään, ettetkö taas keksi jotakin huisin kivaa kuitenkin :)

   Poista
 4. Kauniita asuja kaikki,omaan silmään puna-vihreä väritys kivoin.
  T:Tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siinä juurikin nuo pehmeämmät sävyt toimivat hyvin yhteen.

   Poista
 5. Oooh, tämä värihaaste on ihan huippujuttu! Täällä on pyöriteltykin väriympyröitä, seikkailtu muotisivustoilla ja suunnitelmat ompeluista valmiina, nyt vain pitäisi saada kaavat muokattua ja hommata vähän kangasta lisää:) kelta-violetti ja sini-oranssi yhdistelmistä tykkään todella paljon, ja se on totta että pienikin ripaus vastaväriä riittää korostamaan pääväriä. Todella kauniita vaatteita olet ommellut, ihania ja toimivia väriyhdistelmiä ja tuo kettukangas on todella hurmaavan näköistä! Kesää odotellessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hienoa, että haaste inspiroi. Myönnän itsekin, että ajattelin vastavärejä liian voimakkaina. Niitähän voi valita myös tuolta pehmeämmältä puolelta. ajattelin kokeilla myös mustavalkoisen kanssa.

   Poista
 6. Tällä kertaa olin nopea. http://korukoukussajamuussa.blogspot.fi/2016/03/varihaaste-vastavarien-voima.html

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, kevään korvalla näitä värejä alkaa jo kaipaamaan.

   Poista
 8. Nää on niin kesäisiä ja kivoja et tulee heti hyvälle tuulelle, kun näkee tämmöisiä! Mun ehdoton suosikki on tuo "beautiful"-raportti yhdistettynä Pottupeltoon, aivan super-ihana! -Värihaasteesta; mun vahva inhokki on puna-vihreä, semmoisina vahvoina, kirkkaina väreinä. Ja todellakaan tuo kyseinen paita ei tuo mieleen semmoista ;) Mutta violetti-keltainen on aika jännä, ei mulla semmoisia vastaväri-vaatteita ole mutta sellaisen voisin itselleni kuvitella. Musta-valkoinen kiehtoo kovasti ja jotain sellaisia vaatteita onkin!
  Outi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ja sanohan muuta, itsekin ajattelin samalla tavalla, kunnes hieman tutkailin värioppia ja oivalsin tämänkin seikan. Tässäkään suhteessa kaikki ei ole niin mustavalkoista :)

   Poista
 9. Mitä tässä pitää tehdä osallistuakseen värihaasteeseen? Ommellakko jotain vai mitä???
  Noista väripareista paras on keltainen/violetti - tykkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ihan ensimmäisessä postauksessani on tarkat ohjeet koko vuoden kestävään haasteeseen. Kaikki käsityöt käyvät. http://hommahuone.blogspot.fi/2016/01/blogihaaste-vuosi-varien-maaimassa.html

   Poista
 10. Ihania vaatteita olet ommellut! Pottupelto ja "beautiful" sopii todella kivasti yhteen ja keltainen-violetti yhdistelmä toimii hyvin. Mielenkiintoisia nuo vastavärit. Tässä omat ompelukseni, tiedä vaikka vielä ehtisi muutakin tehdä tähän haasteeseen :)
  http://kaksoisneulausta.blogspot.fi/2016/03/vastavarit.html

  VastaaPoista
 11. Kivoja värikkäitä ompeluksia! Nämä vastavärit on mieleeni ja monta projektia tiedossa. Miltei maaliskuu tuntuu liian lyhyeltä :) mun eka mustavalkoinen käsityö http://operaatiooivallus.blogspot.fi/2016/03/hommahuoneen-haaste-vastavarien.html?m=1

  VastaaPoista
 12. Ihania vaatteita, olet löytänyt tosi mielenkiintoisia kankaita! Tässä minun vastaukseni haasteeseen : http://vaateviidakko.blogspot.fi/2016/03/maaliskuun-varihaaste-mustan-ja.html

  VastaaPoista
 13. Mustavalkoisella mennään! http://www.lily.fi/blogit/osasin/mustavalkoinen-jakku Loppukuusta voisi kyllä koittaa perehtyä muihinkin väripareihin :)

  VastaaPoista
 14. Ihania ompeluksia! Itse tykkään erityisestä tuosta Nappinjan beyoutiful-printistä ja värikkäästä takakappaleesta :) Omat ompelukset keskittyivät mustavalkoiselle akselille enimmäkseen, mutta onnistuin vähän saamaan värejäkin mukaan http://ihanitteravelsin.blogspot.fi/2016/03/maaliskuun-varihaaste-ja-vastavarit.html

  VastaaPoista
 15. Todella hyvän näköisiä vastaväri ompeluita nämä. Minullakin ajatus karkasi alkuun niihin ihan perusväreihin ja niiden aika voimakkaaseen sävyyn, mutta totta tosiaan, näitähän voi yhdistää myös hillityimmissä sävyissä. Minulla oli joskus itselläni vihreä-punainen paita. Se jäi mieleen niin elävästi, kun sattui kuvistunnilla olemaan päällä, kun opeteltiin vastavärejä :D. Se on näistä ehkä sellainen yhdistelmä, mitä en erityisemmin tykkää käyttää. Mutta kyllä tähänkin haasteeseen osallistun, ainakin mustavalkoista pitäisi olla tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D, tunnistin opeminäni tuosta esimerkistäsi! Näin sitä itsekin käyttää oppilaspolosia esimerkkeinä, toivottavasti ei jää mitään traumoja.

   Poista
 16. Ihania ompeluksia kaikki, eniten tykästyin itse tuohon suloiseen puna-vihreään mekkoon. Itsekin olen ommellut eniten puna-vihreällä väriparilla, ja syntyikin oikein voimavaatteita :). Ne löytyy täältä mekkomerilla.blogspot.fi

  VastaaPoista
 17. Oranssi-sininen oli minun väripari :) http://villakiana.blogspot.fi/2016/03/vastavarit.html

  VastaaPoista
 18. Oi, oletpa sinä ehtinyt jo paljon! Minun mustavalkoiset ompelukseni löytyvät osoitteesta http://suoratsaumat.blogspot.fi/2016/03/mustavalkoinen-vastamulkoinen.html

  VastaaPoista
 19. Tässäpä tämä minun... http://villananna.blogspot.fi/2016/03/maaliskuun-varihaaste.html

  VastaaPoista
 20. Mustavalkoista :) http://jumiblogi.blogspot.fi/2016/03/mustaa-ja-valkoista-laitetaan.html

  VastaaPoista
 21. Mustavalkoista :) http://jumiblogi.blogspot.fi/2016/03/mustaa-ja-valkoista-laitetaan.html

  VastaaPoista
 22. Mäkin hyppäsin taas mukaan mustavalkoisella ja punavihreällä: http://ajatuksiasaksasta.blogspot.de/2016/03/kesaista-taytetta-pikkumiehen.html

  VastaaPoista
 23. Minttua ja korallia: http://paapuuri.blogspot.fi/2016/03/vastavarit-ja-climbing-flowers.html

  VastaaPoista
 24. http://kakaranhymy.blogspot.fi/2016/03/varihaasteeseen-miehelle-paita.html musta-valkoisella mennään!

  VastaaPoista
 25. Mulla on tulossa muutaman päivän päästä turkoosista ja leijonankeltaisesta: http://kotikutoista.blogspot.com/2016/03/kontrastia-maaliskuun-varihaaste.html

  VastaaPoista
 26. Oranssi ja sininen on suosikkivastaväriparini :) teinpä siis pari vaatetta lisää (postauksessa muutkin viikon tuotokset ;))
  http://liinapolku.blogspot.fi/2016/03/viiden-vaatteen-viikko-ja.html?m=1

  VastaaPoista
 27. Mustavalkoista löytyisi blogistani :). Pojalle tuli tehtyä rock-henkinen asu (<-klik)

  VastaaPoista
 28. Ajoissa tehty (maaliskuun alussa jo!!) Mutta nyt vasta päätyi blogiin mustaa ja valkoista :) http://liljankukangalleria.blogspot.fi/2016/04/black-or-white.html

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit :)