sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Pfaff Expression 3.5 ja Details

Hyvää uutta vuotta 2018!
*yhteistyössä Pfaff Suomi kanssa*

Viime postauksessa olleen lahjakortin voitti Raisa P, toivottavasti sähköposti on mennyt oikeaan paikkaan ja tavoitan sinut.

Uusi vuosi tuo mukanaan kaikenlaista myös tänne blogin puolelle, jota pyrin päivittämään useammin kuin vuonna 2017. Hommahuoneella on nyt myös oma Facebook-sivu. Instagram edustaa nopeaa pääotsikointia, Facebook lyhyttä artikkelia ja Blogi puolestaan koko juttua. Toivotaan, että näillä kaikilla somettamisen muodoilla on oma paikkansa ja yleisönsä.

Vuoden alusta starttasi yhteistyö myös VSM Finland:n kanssa. Yritys maahantuo mm. Pfaff- ompelukoneita. Tämän yhteistyön tiimoilta minulla on nyt käytössäni  Pfaff Expression 3.5 ompelukone, jonka ominaisuuksista teille kirjoittelen muiden aiheiden välissä. Tutustumismatka koneen saloihin on vasta hyvin aluillaan, mutta olen jo nyt hyvin vakuuttunut koneen käyttökelpoisuudesta. Tietynlainen perustuntemus Pfaff-koneista minulla on syystä, että työpaikallani on kolme Pfaff Ambition 1.0 konetta.
Kone on jykevä ja työskentelytila on tilava. Ohjauspaneeli näyttää suppealta, mutta ne toimivat vain otsikkoina erilaisille komennoille, jotka löytyvät näppäimien takaa. Ohjekirja on selkeä kuvitukseltaan ja tekstiltään. Ohjekirjassa on sekä Expression 3.5 ja Quilt Expression 4.2 ohjeistukset. Lisää tietoa ja inspiraatiota löydät Pfaff:n sivuilta. 

Langanpujotus on selkeä.  Ensimmäinen puolaaminen meni tosin mönkään, sillä tuossa langanohjaimessa on kaksi erillistä kiristyslevyä. Alempi ura on ylälangalle ja ylempi ura puolestaan puolaamista varten. Langoitinta en ole vielä opetellut käyttämään, sillä vielä näkökyky riittää langan pujottamiseen neulan silmään.
Perusvarustukseen kuului 5 tyhjää puolaa ja lisää oli kyllä hankittava. Iloisen värisiä puolia postissa sitten tulikin. Perustarvikkeissa tulivat seuraavat paininjalat, jotka on lueteltu vasemmalta oikealle. Painintangossa kiinni on peruspaininjalka:
1. Piilo-ommeljalka
2. Vetoketjupaininjalka
3. Leveä koristeommeljalka
4. Manuaalinen napinläpijalka
6. Kapeampi koristeommeljalka
6. Vapaaompelu/ parsinjalka
7. Sensormatic- napinläpijalka
No mikä sitten on Pfaff-ompelukoneiden suosion salaisuus käyttömukavuuden ja vakauden lisäksi? Se on varmasti tuo patentoitu IDT- järjestelmä, joka tarkoittaa kiinteää kaksoissyöttöä. Tämä järjestelmä syöttää siis kangasta tasaisesti niin ylä- kuin alapuoleltakin. Moniin muihin koneisiin on mahdollista ostaa erillinen yläsyöttäjä, mutta tässä se on kiinteänä vakiovarusteena. Se oli myös yksi merkitsevä tekijä, miksi valitsin nimenomaan Pfaffin. Halusin kunnolla syöttävän koneen. Yläsyöttäjän saa helposti paikalleen ja pois. 
Ihan kaikkeen ei tämäkään syöttäjäjärjestelmä yllä, joten hyvin  erikorkuisissa saumanylityksissä tai aloituksissa käytän monitoimityökalua apuna. Yläsyöttäjän voi nostaa tällöin myös pois. 
Tuo monitoimityökalu on kyllä hyvä apu monessa. Työkalussa olevan reiän avulla voit vaihtaa esim. neulan.
Muutama kommentti niistä painikkeista, joita on tähän mennessä tullut käytettyä. Painikkeet ovat aika pienikokoisia, paneeliin olisi mahtunut hieman suuremmatkin painikkeet. 
Vasen sarake:
 • Neulan asennon voi määrittää niin, että se on joko ylhäällä tai alhaalla aloitettaessa ja lopetettaessa.
 • Välitön päättely. Tämä on kätevä toiminto, sillä kun painikketta painaa ompelun aikana, tekee kone päätelyn automaattisesti. Taaksesyöttöpainike on alempana.
 • Ompeleen uudelleenaloitus (en ole vielä testannut).
 • Nopeudensäätö
 • Automaattinen langankatkaisu, tämä ominaisuus on kyllä ihana!
(Näyttösi ei ole pölyinen, vaan hiukkaset jäivät pyyhkimättä ennen kuvien ottamista.)
Oikea sarake:
 • Ommelleveys tai ompeleen sijoittelu
 • Tikin pituus tai ompeleen tiheys
 • F1-painike: ei vielä kokemusta
Asetukset valikko (työkalut): Tästä valitsin koneeseen suomen kielen ja langankireyttä olen lisännyt silloin, kun olen poimuttanut kangasta.
- F2 painikkeen takaa valitaan päättely- ja langaskatkaisutoiminnot. Jos täppään nuo kaikki ruudut, kone tekee alussa ja lopussa automaattisen vahvistusompeleen sekä katkaisee langat. (Painiketta käytetään myös  fontti valintaan). 
-i-Infopainikkeen takaa näkyvät mm. suositeltu paininjalka, yläsyöttäjän käyttösopivuus, langankireys, päättelytoiminnot yms.
Säätöpyörän käyttötilanteita pitää vielä harjoitella tovin, mutta eiköhän sekin jossakin vaiheessa valkene. Sydänrivistöä en ole vielä kokeillut, ne liittyvät ommelvalintoihin, niiden yhdistelmiin yms. Numeroiden avulla valitaan eri ompeleet.
Hyötyompeleet
Tilkkutyö- ristipisto ja koristeompeleet
Hyötyompeleista suora- ja siksakompeleen lisäksi olen tehnyt manuaalisella napinläpipaininjalalla erittäin onnistuneet vahvistetut  napinlävet (28) merinovillaan. Myöhemmin huomasin, että valikoimista löytyy napinläpiommel  myös joustaville materiaaleille (34). Vahvistuslankana olen käyttänyt helmilankaa, joka jää ompeleen alle ja lopuksi napinläpeä kiristetään juurikin näillä langoilla ja päätellään nurjalle. 
Myös osa tämän neuletakin päälliompeleista on tehty Pfaff-ompelukoneellani. Se syötti hyvin, eikä kone myöskään venyttänyt erittäin joustavaa materiaalia.
Sisältöjä on siis tulossa lisää niin perus- kuin lisätarvikkeidenkin osalta. Vuoden aikana blogissa perehdytään ja keskitytään myös yksityiskohtiin lähinnä vaateompelun saralla. Ensimmäisenä on erilaiset HELMAT, joista piakkoin lisää.
4 kommenttia:

 1. Oijoi, tämäpä olikin mieluisa arvontavoitto! :)

  Onpas kiva yhteistyö. Minusta on kiva lukea erilaisista koneista ja oheistarvikkeista käyttökokemuksia. Uusi kone haaveissa, ehkä jo siksikin aihe on niin kiinnostava.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Hienoa, että tavoitin sinut ja onnea vielä kerran.
   Olen sen verran tekninen ihminen, että tällainen yhteistyö kyllä kiinnostaa. Samalla sitä oppii kaikenlaista uutta.

   Poista
 2. Mielenkiinnolla odotan Pfaff-postuaksiasi, kun itsekin kesällä vaihdoin Evasta Pfaffiin. Itse niin rakastan noita kuvio-ompeleita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi! Onnea hyvän koneen valiinnasta! Kyllä kaikenlaista on tulossa, yritän pysyä aina aiheessa :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit :)