sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Helmat- hemlines


DETAILS- HELMAT
Aloitetaanpa tämäkin juttusarja, jonka toivon innostavan sinuakin kokeilemaan jotakin sellaista, jota et ole vielä tehnyt. Ensimmäisenä on vuorossa HELMAT. Helmoja löytyy niin paidoista, mekoista kuin hameistakin. Helmoilla voi olla erilaisia pituuksia, leveyksiä ja muotoja, joilla saa kivaa ilmettä vaatteeseen.
Olen keräillyt Pinterestiin joitakin inspiraatiokuvia erilaisista helmaratkaisuista ja ne löytyvät täältä: Hem 
Punatukka ja kaksi karhua- blogi ennätti jo tehdä kivan tutoriaalipostauksen siitä, kuinka peruspaidasta saa erilaisilla helmaratkaisuilla mekkoja. 

Tässä vaiheessa minun kuvagalleriani edustaa jo tehtyjä vaatteita, joissa helma on jotakin muuta, kuin suorahko peruskäänne. Erilaiset frillat ja poimutukset ovat olleet helmojen koristeena jo pitkään. Näissä malleissa ne ovat helman jatkeena.Näissä kaikissa kaitale on suorakaiteen muotoinen ja sen mitta on vaihdellut, joko kankaan riittävyyden tai poimutuksen määrän suhteen. Miehustan leveyden kun kertoo kahdella, saa jo ihan muhkean poimutuksen aikaiseksi. Itse ompelen poimutettavaan reunaan kaksi poimutuslankaa. Niitä kiristämällä saa poimutuksen tasaiseksi ja sopivan mittaiseksi. Helman käänne on ommeltu joku rullapäärmeellä tai yksitaitteisella päärmeellä. Opeteltavana on vielä poimutuksen tekeminen saumurilla. Siinä en ole vielä täysin onnistunut.

Poimutettavat tai laskostetut helmat voivat toki alkaa myös ylempää, jolloin kuosittelen helman mallin mukaan. Näissä molemmissa kaavaa on aukaistu ylhäältä ja laitettu lomittain alhaalta, jolloin tulee ns. tulppaanihelma

Mukaeltu SKK-lehden kaavasta
Helma alhaalta kovera (lyhyempi edestä). Jos tekee laskokset, pitää muistaa laittaa myös laskosharjat (puuttuvat kuvasta.)

Helmat voi myös koota kerroksittain...


Erillisellä kaitaleella saa myös mukavaa ilmettä vaatteeseen. Se ikäänkuin kehystää vaatteen.

Omissa vaatteissani olen mieltynyt sellaisiin helmoihin, jossa on jotakin epäsymmetrisyyttä tai halkio. Nämä olen poikkeuksetta tehnyt alavaralla. Koska joustavat kankaat tuppaavat venymään leveyssuunnassa, laitan yhdistävään saumaan usein kevyen tukikankaan tai framillonin.


Helman voi  huolitella mm.
- päärmeellä, yksi- tai kaksitaitteinen. 
-rullapäärmeellä, erivärinen lanka antaa kivaa ilmettä.
-alavaralla, mahdollistaa siistit kulmat ja kurvit.
-kantaten resorilla tai samalla kankaalla.
-käyttämällä esim.pitsiä ja jättämällä reunan huoliteltuna sinne alle.

Lähde mukaan antamaan helmoille ilmettä! 
Vaihda muotoa, koristele pitsein tai nauhoin, poimuta, laskosta, laita halkio, vetoketju tai mitä ikinä keksitkin.
Instagramissa voit halutessasi laittaa #hommahuonedetails ja #helmat2018, täällä blogissa linkittää oman blogisi postaus kommenttikenttään tai laittamalla kuvan/linkin Hommahuoneen facebook-sivulle.
Tulevia teemoja ovat mm.:
Pääntiet ja kaulukset, vetoketju, napit ja napinlävet, halkiot, hihat, taskut, joustavat kankaat, kankaan koristelu eri menetelmin, poimutukset ja laskokset vielä toisenlaisessa yhteydessä.


10 kommenttia:

 1. Nuo on niin mielenkiintoisia nuo epäsymmetriset helmat. Niitä en ole vielä itse kokeillut.

  VastaaPoista
 2. Kiva haaste ja ihania yksityiskohtia kasapäin. ❤ Kiitos inspiraatiosta! Jaoin haasteesi blogini Fb-sivulla.

  VastaaPoista
 3. Ihastuttava helmakavalkadi! Mukava kokeiluhaaste, katsotaan josko minullakin lamppu syttyisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jos jostain saa sopivan inspiraation, niin kyllä se lamppu sitten syttyy.

   Poista
 4. Vautsi, miten kauniita mekkoja ja helmoja! Hienoja kikkailuja, niin muodoilla ja ykstyiskohdilla<3 Tuossa sinun tunikassa(muistanko oikein että se on pellavaa) on tosi nätti epäsymmetrinen helma! Voisin itsekin kokeilla tuontapaista:) Kiitos ihanista vinkeistä<3
  Ja mikä haaste! Hyppään heti mukaan:) http://villapipo.blogspot.fi/2018/02/hohto-shining-osa-2-grady-twins.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuo sinun teemapostailusi on kyllä huikea ja mekko kaunis. Jatko-osia odotellessa.

   Poista
 5. Kiva kooste, jonka vasta nyt luin. Sattumoisin tein juuri tytön paitaan rypytetyn helmakappaleen ja se näytti tosi kivalta. Täytyy kokeilla noita muitakin.

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Kiva, jos löytyy inspiraatiota :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit :)