sunnuntai 26. elokuuta 2018

Kepparivillitys

Meidän perheessämme on jo tovin ollut heppatyttö. Oman ratsastusharrastuksen lisäksi huoneen lattian on täyttänyt Scleich-hepat ja itserakennetut tallirakennelmat. Kummasti häipyvät coctaltikut ja foliot keittiön kaapeista kaikenlaiseen rakenteluun.

*yhteistyössä Baumi Horses ja Pfaff- Suomi kanssa*
Ja sitten ne ihanat kepparit, jotka kirvoittavat kaikenlaiseen liikuntaan niin sisällä kuin ulkonakin. Ovat ne päässeet kouluunkin mukaan, siellä ne välituntisin laukkaavat pitkin koulun pihaa. Olen tehnyt aiemmin Kotilieden kaavalla pari kepparia ja kyllä nekin olivat oman aikansa käytössä. Kaava vain on tosi suuri ja pienelle tytölle aivan liian raskas. Piirtelin jo omankin kaavan ja pääsin aika lähelle tavoitetta, mutta sitten sain mahdollisuuden päästä testaamaan Baumi Horses- kaava- ja ohjepakettia, joka on tulossa myyntiin aivan piakkoin. 
Kaavapaketti on PDF-tiedostona ostettava kokonaisuus. Hepan koko hyvä ja tarvittaessahan sitä voi pienentää esim. kopiokoneella.  Kaava-arkki on selkeä ja ohjeistukset myös. Kepparin voi ommella joko käsin tai koneella, nihin on omat kaavaviivat. Opin hurjan määrän kaikenlaisia uusia kikkoja ja tapoja tehdä kepparin eri työvaiheet. 
Kankaana minulla oli Eurokankaan palalaarista löydetty lyhytkarvainen tekoturkis, jonka käsinompelu olikin oma juttunsa. Täyttövaiheessa huomasi useaan otteeseen, että reuna oli liestynyt ja saumassa oli reikä. Sinnikkäästi vain nappasin täytteet pois ja ompelin saumat uudestaan. 
 Harjaan käytin kahta lankaa, löyhäkierteistä villa- ja villasekoitelankaa, jossa oli hieman hopeahippuja joukossa. Silmät ja sieraimet ovat mustaa huopaa, jotka on liimattu tekstiililiimalla. Tummennukset on tehty Vivan kangassprayllä, joka on jo lähtökohtaisesti ohennettua. Työvälineenä siveltimet, vaahtomuovitöpötin ja rätti, jolla häivytin reunoja.

Sitten vielä suitset, joihin saimme myös ohjeet. Otsapanta on suitsissa sellainen osa, johon erilaisia koristuksia kannattaa laittaa.  Katselin valmiita suitsia (joita meiltä löytyy myös) ja ajattelin kokeilla jotakin nauhatekniikkaa. Pfaff Expression 3.5 koneeni paininjalkalaatikosta löytyi kolmireikäinen nyörijalka, joka sopi tähän tarkoitukseen oikein hyvin.
Reiät ovat sen kokoiset, että sieltä tulevat läpi esim. monet neulelangat, joiden puikkokoko on 4-5 mm. Koska heppa on tamma, niin valitsimme tytön kanssa hopealangan kaverksi violetin puuvillalangan. Työskentely kannattaa aloittaa ennen kuin laittaa tuon paininjalan paikoilleen. Nyörien pujottaminen onnistuu mukavasti mukana olevalla siimallisella "neulalla". 
Kun nyörit on pujotettu, laitetaan paininjalka paikoilleen. Lyhyet päät jäävät tuonne taakse ja pitkät puolestaan eteen.
Ompeleeksi kannattaa valita sellainen, jossa on leveyssuunnassa tarpeeksi volyymiä. Kokeilin ensin hunakenno-ommelta ja valitsin leveydeksi 8.
Lähdin tekemään ensin ihan yksinkertaiselle tekonahkasuikaleelle ja totesin sen olevan aivan liian ohutta tähän touhuun. Sujautin alle toisen suikaleen ja alkoi jo sujumaan paljon paremmin. Nuo nyörithän tulevat sieltä ihan itsestään, vaikeaa oli ohjata työtä, koska pohjakangas oli niin kapea.
Lopputulos
Päätin aloittaa homman alusta ja heti paljon viisaampana. Kaksi kerrosta keinonahkaa sekä väliin irtirevittävää tukikangasta. Reunat ompelin samalla yhteen.
Katselin ommelvalikkoa ja nappasin sieltä koristeompeleista ompeleen 157.
Työ etenikin jo paljon paremmin, vaikka työn ohjaaminen olikin sellaista kieli keskellä puhaa.

Näpsäkästi saa omia nauhoja tehtyä tälläkin tavalla. Mitähän muutakin sitä vielä keksisi?
Ihanaa syksyä sinulle!





14 kommenttia:

  1. Vau miten upea! Olen aivan mykistynyt!!

    VastaaPoista
  2. Tämä heppa taitaa olla niitä lämminverisiä, upea työ. Kyllä kelpaa laukata. Ne karvaiset kankaat ovat nättejä, mutta liestyvät reunoista helposti. Ihailen vain koristelankojen kiinnitystä, oma vanhempi kone ei tuollaista osaa. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja taidat osua oikeaan rodun ja muun suhteen. Saattaisi ihan pelkällä siksakillakin onnistua nauhan kirjonta?

      Poista
  3. Ihana heppanen, niin kaunis!! Nuo varjostukset ovat taidokkaat, tekevät paljon ilmeelle 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Näitä varjostuksia pitäisi päästä harjoittelemaan oikein opastetusti. Tähän en uskaltanut enenpää

      Poista
  4. Kaunis, niin kaunis! Upeita, taidokkaasti toteutettuja yksityiskohtia! Oikein kiltin ja rauhallisen oloinen heppa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Varsin on rauhallinen hyvän ohjastajan seurassa.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit :)